Biovajcia alebo klasické vajíčka? Ktoré sú zdravšie?

 

 

Zdraví ľudia môžu zjesť priemierne tri vajcia týždenne vrátane vajec v potravinách, ako sú v pečive alebo v cestovinách. Možno sa to zdá málo, ale vajcia majú veľký obsah cholesterolu. Lenže okrem neho aj zdraviu prospešné minerálne látky a vitamíny.

 

Vajcia v chladničke môžete nechať najďalej 28 dní. Při starších vajciach vám hrozí salmonela. Pokiaľ budete pripravovať koláč zo surových vajec, radšej použite čerstvé (do deviatich dní od znesenia). Staršie vajcia vždy musíte prevariť aspoň na 75 stupňov Celzia.

Malé tmavé škvrnky na vajci nemusia znamenať nič zlé. Väčšinou pochádzajú z pôrodných ciest sliepky. Čistite ich na sucho, špinavá voda by mohla preniknúť do škrupinky.

Zelená farba vareného žĺtka nevadí. Je to len estetická závada spôsobená reakciou sýrových zlúčenín so železom. Pri veľkonočnom zdobení používajte len potravinárske farby, aby vám neprekážali v jedení, keby sa farba dostala pod škrupinku.

 

 

Zloženie vajíčka

Žĺtok (32 percent): Vajíčko je najväčšou biologickou bunkou, žĺtok vyživuje kura.

Bielok (58 percent): obsahuje vodu, proteíny, minerály, mal by chrániť embryo kuriatka

Škrupinka (10 percent): prevažná časť škrupinky vajca je tvorená uhličitanom a fosforečnanom vápenatým, silná je asi 3 milimetre Výživové hodnoty

Bielkoviny: 7,5 g (dôležité pre svalovú hmotu)

Tuk: 6,5 g

Cholesterol: 230 mg

Vitamín A: 157,9 mg (reguluje rast, udržiava zdravú pokožku)

Vitamín D: 1,7 mg (dôležitý pre pevné kosti)

Železo: 1,2 mg (je zodpovedný za dopravu kyslíka v tele)

Vápnik: 32,5 g (podporuje štruktúru zubov a kostí)

 

Prečo si kupovať bio vajcia?

neobsahujú žiadne chemické látky, pretože nosnice sú kŕmené ekokrmivom

vajcia, ktoré sú ručne preberané a kontrolované, sú pod prísnejšou kontrolou Európskej únie kvôli dotáciám, ktoré biofarma dostáva

majú prirodzenú farbu, pretože nosnice nie sú dokrmované beta karoténom vajcia sú o niečo málo výživne bohatšie

 

 

 

Ekologické versus obyčajné a lacnejšie

Hlavným rozdielom medzi biovajcom a tým z hydiny je cena. Biovajce je skoro trikrát drahšie. Ich veľkosť a nutričná hodnota je však takmer rovnaká. V mnohom sa ale líšia podmienky, za ktorých sú sliepky chované.